Workshop 3 på Nya Lapphyttan

9-10 juli 2005
Under den här helgen fick blåsbälgarna sig en översyn och lädret smordes in med skofett. Bälgarnas placering vid masugnen flyttades bakåt sett från blästerhålet. Nu ligger bälgarna väl förankrade under hjulaxeln på s k klover och lyftarna arbetar bakåt med lagringar framför hjulaxeln i två nya ståndare. Spetsarna på bälgarna ligger ganska tätt och passerar mellan ståndarna. Blästern kommer att ledas i ett rör förgrenat från båda bälgarna fram till masugnen. För att få rätt höjd och vinkel på tättan in i ugnen och möjlighet att byta denna kommer en Z-liknande konstruktion med två flexibla böjar att ordnas.
En hel del gräs och sly har röjts runt anläggningen – både under arbetshelgen och tidigare. Nya tak är även på gång på två av smedjorna.
Anders anländer till hyttbacken på lördagen. Vilket ju för övrigt inte var hans första dag på hyttbacken, Anders hade varit närmare 3 veckor i Norberg när den tredje workshopen startade.
Bälgarna skulle smörjas och innan vi kunde börja med det så var vi tvungna att borsta av dem. Här är det Rebecka som borstar.
Maria smörjer in en av tre bälgar.
Per fixar med en av bälgarna.
Så här ser det ut i formbröstet nu, en ny grund för bälgarna att stå på gjordes under helgen.
Per använder motorsågen för att bälgen ska få plats.
Anders slipar lite på en av stockarna som bälgarna ska ligga på. Rebecka slår med lie.
Maria slår med lien och Rebecka samlar ihop gräset.
På lördagskvällen var vi och tittade på Arnspelen i Kärrgruveparken. Här har Arn precis stupat och dör i sin älskade Cecilias armar.
Efter Arnspelen gick vi till restaurang Milas och åt grekiskt.
Ja, vad är det Rebecka försöker förklara?
Den fina färskningshärd som Anders byggt under sina veckor vid hyttan. Den ska användas vid färskningsförsöket den 13-14 augusti.
Lite glimtar från vattenrännan och vattenhjulet. Vackert är det!
I väntan på nästa års järnförsök....

Alla foton är upphovsrättsskyddade och tillhör Maria Melin och Rebecka Jonsson.

<< Till aktiviteter