Workshop 1 på Nya Lapphyttan

15-16 juli 2006
På lördagen var det Maria, Rebecka och Anders som jobbade med rivning av den gamla färskningshärden samt förberedde lerbruk till murningen. Ulf Öhman, Sofia och hennes sambo Mats tog hand om Fagersta folkdansgilles amerikanska gäster och ordnade aktiviteter som matlagning, lekar och smide. Vi fick ta del av deras måltid och på eftermiddagen hjälpte de till att blanda leran med sand och chamotte barfota på en pressening.
Under söndagen var det Anders och en till som fortsatte att lägga upp stenarna från den rivna härden utanför storsmedjan och kärra bort resterande lösgods från den rivna härden.
Då det kan bli aktuellt att rosta malm och kola i grop passade vi även på att elda ur dessa gropar och få bort en del växtlighet runt dem (och bli av med en del ruttnande virke). Vi fortsatte även att blanda lera till murningen - den ligger hopvikt i presseningen utanför storsmedjan.
Till nästa helg måste utförandet av härden och bälgarnas placering och pumpanordning lösas. Vi hade inte tillgång till verktygen i containern denna helg men lär behöva det nästa om det ska utföras en del träarbete..
Maria arbetar med att riva den gamla färskningshärden och med att trampa i leran som skulle användas till att mura den nya färskningshärden med.
Anders hade också fullt upp med att blanda till leran och att trampa den.
Gästerna från USA som tillhörde Vasa Junior Folkdance Club och Swedish Folkdance Club of Los Angeles fick prova på en massa saker som smide, lekar (ex. stangstötning som på bilden..) och de...
...lagade även mat till sig själva och oss. Här gräddar man bröd över öppen eld.

Alla foton är upphovsrättsskyddade och tillhör Föreningen Järnet på Lapphyttan
<< Till aktiviteter